Biografie

Mia Dreese kreeg haar opleiding fluit van Frans Vester aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij behaalde het diploma Solospel cum laude en studeerde vervolgens bij Frans Vester en Frans Brüggen traverso (barokfluit). In 1976 werd haar de Prix d’Excellence (voorganger van de Nederlandse Muziekprijs) toegekend. Masterclasses heeft zij gevolgd bij Marcel Moyse en William Bennett.

Zij werd onderscheiden met de Zilveren Fock-medaille en de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging van Concertgebouw-vrienden.

Mia Dreese geeft sinds vele jaren concerten met verschillende ensembles, zoals met piano, klavecimbel, harp of gitaar en strijkers, zowel op de moderne Böhmfluit als ook op de 18e- en 19e-eeuwse kleppenfluiten.
Ook speelt zij een soloprogramma op acht verschillende typen fluiten: ‘Een reis door vier eeuwen fluitmuziek’.
Vele jaren heeft zij zeer regelmatig radio-opnamen gemaakt. Voor televisie heeft zij o.a. Maxwell Davies' ‘Eight Songs for a Mad King’ opgenomen.
Naast concerten in Nederland heeft zij opgetreden in West- en Oost-Europa, Israël, Amerika en Australië.

Mia Dreese was 25 jaar hoofdvakdocent fluit aan het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen, en heeft nu een eigen studio als privé-docent fluit, traverso, methodiek en historische ontwikkeling. Zij geeft les aan kinderen, volwassen amateurs en leidt op voor de Schumann Akademie (voorheen Staatsexamens), waarvoor ze ook examinator is. Zij geeft masterclasses en workshops en maakt geregeld deel uit van de jury bij concoursen.
Mia Dreese is van 1991 tot 2007 voorzitter van het Nederlands Fluit Genootschap geweest.
Zij is hoofdredacteur van het tijdschrift FLUIT.